Αρχική Ανακοινώσεις Κανονισμός λειτουργίας σχολείου 2020-2021

Κανονισμός λειτουργίας σχολείου 2020-2021

0
Κανονισμός λειτουργίας σχολείου 2020-2021

ΜΑΘΗΤΕΣ:

 1. Καλό είναι οι μαθητές να εισέρχονται στο σχολείο τουλάχιστον πέντε (5) λεπτά πριν το πρώτο κουδούνι. Η ώρα προσέλευσης είναι 08.00 – 08.14
 2. Περιμένουν στο προαύλιο μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι στις 8.15.
 3. Όταν βρέχει εισέρχονται, περιμένουν και παραμένουν στο διάδρομο με την επίβλεψη των εφημερευόντων εκπαιδευτικών, αφού αφήσουν τις τσάντες  στις αίθουσές τους.
 4. Παίρνουν μέρος στην πρωινή προσευχή από κοινού, με όλο το Σχολείο στην είσοδο του κτιρίου (λόγω τον έκτακτων μέτρων η προσευχή γίνεται στις τάξεις). Όταν βρέχει η προσευχή γίνεται στις τάξεις.
 5. Μέσα στις αίθουσες απαγορεύεται να τρώνε. Μόνο στο χώρο του κυλικείου ή στο προαύλιο.
 6. Ο καθένας ασχολείται μόνο με τα πράγματά του, τα οποία τα έχει καθαρά και σε τάξη.
 7. Μέσα στις αίθουσες δεν τρέχουν, δεν παίζουν και προσέχουν να μην χτυπήσουν
 8. Στο Σχολείο απαγορεύεται, πέραν του χρόνου και της ευθύνης του μαθήματος της γυμναστικής, το ποδόσφαιρο και άλλες επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών δραστηριότητες.
 9. Στο μάθημα συμμετέχουν, δεν ενοχλούν τον δάσκαλο, τους συμμαθητές και τα άλλα τμήματα του Σχολείου.
 10. Στο διάλειμμα συμμετέχουν στο παιχνίδι και παίζουν με όλους τους συμμαθητές τους.
 11.  Από την πρωινή είσοδο του μαθητή στο σχολείο μέχρι τη λήξη των μαθημάτων του,  σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεν επιτρέπεται η έξοδος του μαθητή από το Σχολείο. Ο γονέας για συγκεκριμένους λόγους και με άδεια από το διευθυντή μπορεί να πάρει το παιδί του από το σχολείο εν ώρα σχολείου. Ομοίως για λόγους υγείας ένας μαθητής μπορεί να αποχωρήσει εκτάκτως αφού γίνει τηλεφωνική συνεννόηση του Διευθυντή του σχολείου με τους γονείς του μαθητή και οι γονείς έχουν εξασφαλίσει, με δική τους ευθύνη, την ασφαλή αποχώρηση του μαθητή. Το ίδιο ισχύει και για το Ολοήμερο Τμήμα.
 12. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι μαθητές απαγορεύεται να βγαίνουν έξω από την αίθουσά τους. Αν υπάρχει ιδιαίτερος και σημαντικός λόγος (εκτός τουαλέτας) με ευθύνη και συνοδεία των δασκάλων μεταβαίνουν όπου απαιτείται, ο δε δάσκαλος του διπλανού τμήματος επιτηρεί το τμήμα, του εν απουσία εκπαιδευτικού, και για το χρόνο που αυτό απαιτείται.
 13. Όταν πηγαίνουν τουαλέτα, οι μαθητές αμέσως πλένουν τα χέρια με σαπούνι στο νιπτήρα.
 14. Πριν το φαγητό πάντα πλένουν τα χέρια τους.
 15. Στο Σχολείο οι μαθητές έρχονται καθαροί και περιποιημένοι.
 16. Τα χαρτιά και τα σκουπίδια τα πετάνε στα καλαθάκια ή αν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. Απαγορεύεται αυστηρά η ρύπανση του σχολικού χώρου. Όταν αυτό γίνεται οι ίδιοι οι μαθητές σε εθελοντική ή σε υποχρεωτική βάση καθαρίζουν τον αύλειο χώρο του σχολείου.
 17. Όταν κάποιοι μαθητές διαφωνούν για κάτι, ειρηνικά, φιλικά και με κατανόηση το επιλύνουν. Διαφορετικά απευθύνονται στο δάσκαλό τους ή στους εφημερεύοντες.
 18. Στις τουαλέτες πάντα τραβάνε καζανάκι. Παίρνουν χαρτί όταν χρειάζονται. Δεν καταστρέφουν τον εξοπλισμό (καζανάκι, βουρτσάκι), ούτε πετάνε χαρτιά και αντικείμενα μέσα στην τουαλέτα.
 19. Στο διάλειμμα παίζουν πάντα στο μπροστινό προαύλιο. Όχι στο πίσω μέρος του Σχολείου.
 20. Συμμετέχουν στις γιορτές, τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες και τις εκδρομές του τμήματός τους και του σχολείου τους.
 21. Σέβονται, προστατεύουν και έχουν δικαίωμα να χαίρονται την περιουσία του Σχολείου, που είναι περιουσία όλων μας.
 22. Κάθε περίπτωση παραβατικότητας ή διαταραχής συμπεριφοράς μαθητών είναι παιδαγωγικό πρόβλημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, παρατήρησης, σχεδίου παρέμβασης και ενέργειας θεραπείας από το δάσκαλο του τμήματος. Ο Διευθυντής του Σχολείου ενημερώνεται άμεσα σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο και ακολουθείται η παρέμβαση που ορίζουν οι νόμοι και επιτάσσουν οι παιδαγωγικές και επιστημονικές αρχές. Αν χρειαστεί περεταίρω παρέμβαση, ο Διευθυντής απευθύνεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και αρχές που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος αφού έχει εξαντλήσει τα περιθώρια συζήτησης με τους γονείς του μαθητή.
 23. Όταν απαιτείται και ως έσχατο σημείο οι δάσκαλοι παρατηρούν τους  μαθητές, τους επιπλήττουν ή και εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες συνέπειες στην παραβατικότητα ή απευθύνονται στους γονείς και στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού εξαντληθούν τα παιδαγωγικά μέσα. Οι γονείς υποχρεούνται να συνεργαστούν με το σχολείο.
 24. Το διδακτικό προσωπικό σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, στα πλαίσια του Σχολικού Συμβουλίου, παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και προτείνουν δραστηριότητες για την ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών και την καλή κατάσταση του διδακτηρίου.
 25. Οι εφημερεύοντες εφαρμόζουν όσα αναφέρονται στον κανονισμό εφημεριών και φροντίζουν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την τελευταία ώρα, για την αποχώρηση όλων των μαθητών.

ΓΟΝΕΙΣ – ΚΟΙΝΟ:

 1. «Σύμφωνα με τη με αριθμ, 2368/Γ2/9-1-2007 Εγκύκλιο του ΥΠΕΘ και το Π.Δ. 79 /2017, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του.  Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους δασκάλους των τάξεων και μετά από άδεια του Διευθυντή του σχολείου».
 2. Οι γονείς και το κοινό εισέρχονται στο Σχολείο μόνο στο χώρο του γραφείου, όπου είναι και χώρος υποδοχής τους.
 3. Οι γονείς – κηδεμόνες εν ώρα λειτουργίας του Σχολείου μπορούν να επικοινωνούν με τα τέκνα τους με την ενημέρωση – άδεια του Διευθυντή του Σχολείου, και εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος – αναγκαίος λόγος.
 4. Παραλαμβάνουν το τέκνο τους με τη λήξη των μαθημάτων και στην έξοδό τους από τον αύλειο χώρο του σχολείου.
 5. Απαγορεύεται η είσοδος στο Σχολείου οποιουδήποτε και οποιαδήποτε σχέση έχει με τους μαθητές, εν ώρα διαλείμματος ή μαθήματος.
 6. Οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται για τα παιδιά τους στις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν από το Σχολείο. Για έκτακτους λόγους παρακαλούνται να επιλέγουν το χρόνο των διαλειμμάτων. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να επικοινωνούν με το Σχολείο τηλεφωνικώς, όπου θα ενημερώνουν υπεύθυνα τον Διευθυντή του Σχολείου. Παρακαλούμε και εδώ  να προτιμούν το χρόνο των διαλειμμάτων, ώστε να μην αποσπώνται οι δάσκαλοι από τα μαθήματά τους.
 7. Κάθε εκπαιδευτικός ορίζει μέρα και ώρα συνεργασίας με τους γονείς των μαθητών μια φορά το μήνα. Η ημέρα και η ώρα συνεργασίας γνωστοποιούνται στους γονείς. Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα.
 8. Οι γονείς μπορούν και πρέπει να ενημερώνουν το Διευθυντή του Σχολείου για ό,τι κρίνουν απαραίτητο.
 9. Απαγορεύεται η προσέλευση τρίτων ατόμων, στους χώρους μαθημάτων, εκτός και αν έχουν προσκληθεί από το σχολείο.
 10. Οι γονείς μεταφέρουν τα παιδιά τους στο Σχολείο με κλίμα ευπρέπειας, ευγένειας και σεβασμού, τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δίνοντας το ανάλογο παράδειγμα.
 11. Το σχολείο ανοίγει στις 08.00, την ώρα που προσέρχονται οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί.
 12.  Η προσέλευση μαθητών στο χώρο του σχολείου πριν την ώρα αυτή και η ασφάλειά τους  είναι αποκλειστική ευθύνη των γονέων. Οι μαθητές προσέρχονται φορώντας μάσκα.
 13. Μετά την αποχώρηση των εφημερευόντων στις 13.25 την ευθύνη της ασφάλειας των παιδιών έχουν οι γονείς που αμέλησαν για την παραλαβή τους, ειδικά όταν δεν έχουν ενημερώσει το σχολείο και τον εκπαιδευτικό της τάξης.  Μαθητής που δεν ανήκει στο Ολοήμερο Τμήμα και παραμείνει μετά τις 13.25 στο χώρο του σχολείου, λόγω αμέλειας των γονέων του, θα  οδηγείται από τους εφημερεύοντες στο χώρο του Ολοήμερου Τμήματος και θα παραλαμβάνεται από τους γονείς στου στο διάλειμμα του τμήματος. Οι μαθητές του Ολοήμερου Τμήματος συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο Ολοήμερο Τμήμα       
 14.   Το πρωί με το χτύπημα του κουδουνιού όλοι οι γονείς αποχωρούν για να γίνει η πρωινή προσευχή.
 15. Μετά την προσευχή η πόρτα του σχολείου θα κλείνει και θα ξανανοίγει για να υποδεχτεί μαθητές που τυχόν άργησαν στις 09.40.  Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών είναι αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας του.

Το σχολείο εφαρμόζει Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σύμφωνα με το νέο κανονισμό 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here